Meny
Søk

INGEN UNNSKYLDNINGER!

Mange bruker disse unnskyldningene for å skulke treningen

For trøtt, for støl eller skikkelig forkjølet. Det finnes noen få gode grunner for å droppe den planlagte treningsøkten, og desto flere dårlige, i følge våre personlige trenere. 

Feber og forkjølelse

Feber, halsbetennelse og andre liknende infeksjoner er gyldige fraværsgrunner, forteller Thomas Dalen, idrettslærer, personlig trener og sykkel- og salinstruktør ved Family Sports Club Iseveien i Sarpsborg.

- Har du feber, jobber kroppen allerede på høygir. Prioriter hvile, sier han og fortsetter:

- Er du forkjølet og snufsete, prøv deg på en lett trening, for eksempel en gåtur. Du trenger uansett ikke å legge opp til de hardeste øktene de dagene du ikke er i form.

Ti-minutters regelen

Dalen, som har hjulpet nordmenn i form i mer enn 15 år, har en klar leveregel når det kommer til denne typen sykdom og trening.

- Start med en rolig oppvarming i ti minutter og se hvordan det kjennes ut når du blir litt varm i kroppen. Føler du deg like dårlig, har du lov til å dra hjem igjen.

Oppvarmingen kan gjøres på en tredemølle eller en sykkel. Du kan også kjøre mobilitetsøvelser eller rett og slett gå deg en tur.

Au, det gjør vondt!

En eller annen gang i løpet av livet vil du mest sannsynlig oppleve å trene med smerter eller få vondt mens du er i gang.

Smerte i seg selv er ikke nødvendigvis noe farlig, men du må ta hensyn til den, forklarer Jørgen Undrum, foreleser ved Norges Idrettshøyskole og personlig trener ved Family Sports Club Mysen.

- Du er på riktig vei hvis smerten ikke forverres når du trener, og det føles bedre både etter økten og fra gang til gang. Blir du gradvis verre, bør du få hjelp til å finne årsaken til smertene, sier han og utdyper:

- Det viktigste er uansett å prøve seg forsiktig frem. Ikke fall for fristelsen til å øke belastningen eller intensiteten for raskt, da kan du gjøre vondt verre.

Teknikkhjelp

PT-kollega Thomas Dalen anbefaler å sette av tid til teknikkveiledning.

- Enkelte kjører med så stor belastning at det går utover teknikken. Da øker også sjansen for å få skader. Få gjerne en fagperson til å pirke på teknikken, spesielt på styrketreningen.

Har du først pådratt deg en skade, er dette likevel ingen god unnskyldning for å sluntre unna.

- Tren andre muskelgrupper. Har du en skade i skulderpartiet for eksempel, kan du trene underkroppen. Spør oss på treningssenteret om tips til andre øvelser og aktiviteter enn de du vanligvis pleier å kjøre, råder Dalen.

Stiv og støl

Å være skikkelig støl og vond i kroppen er sjeldent en god motivasjon for å komme seg på trening. Stølhet i seg selv er derimot ingen god indikasjon på at du bør bli hjemme.

- Muskulaturen er vanligvis restituert etter 12-72 timer, avhengig blant annet av hvor hardt du har trent, sier Undrum og legger til:

- Det kan være skikkelig tungt å komme i gang når du er støl, men det slipper gjerne når du blir varm. Etter økten vil du ofte føle deg mindre støl.

Verken tid eller ork

Det kan være vanskelig å prioritere trening i en travel hverdag. Hvor sliten skal du egentlig være for at du bør droppe treningen?

- Trening er faktisk det som gir energioverskudd til å takle hverdagen. For mange blir det også en kjærkommen pustepause, også mentalt, men alt handler selvsagt om å finne balansen, kommenterer Dalen.

I perioder med lite søvn, for eksempel i en typisk småbarnsfase, trenger du ikke å ha dårlig samvittighet for at treningen kommer i andre rekke. Forsøk likevel på én-to økter i uken, nettopp for å få litt mer overskudd.

- Når du først kommer deg på trening, vil du sjeldent angre, sier Undrum og legger til:

- I løpet av mine ti år som PT har jeg knapt møtt noen som er lei seg for å ha trent når de først er ferdige. Det er nettopp denne gode følelsen vi er på jakt etter.